Uppteckning nummer NM-KHA01708

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Kyrkvaktare Axel Andersson  År: 1917

Socken/stad: Torp

Är det inget lik på en söndag, blir det ingen ringning efter gudstjänsten, men är det lik så ringes det för hvarje, ringes två små perioder för hvarje lik. Ringes med alla tre klockorna samtidigt, alla gå samtidigt, men nyper fast den på själfva centrummet, så att det blir alldeles tyst och ljudet får sjunga ut en half minut, då släppa de dem på nytt igen, och då släppes stora klockan så den minsta och så mellanklockan, hon slår mellan klämmern. Här går de tillbaka, så att det blir lika långt uppehåll mellan hvarje kläm som klockan slår.

Ur Hammarstedtska arkivet. Döden I.